F.P. 53.1.La Física i el sentit comú. E.I Tecnologia R.Rafanell 22/10/76
El que tenim per i anomenem com sentit comú, ha deixat ser-ho. Moltes de les coses a que dona accés actualment la ciència, no es mesuren ni s’observen per mitja de cap sentit; Ni el comú.
Que per cert, ja havíem advertit anteriorment, que no pertany a cap dels cinc sentits presents en el sistema nerviós.:
1) Vista
2) Oïda
3) Olfacte
4) Gust
5) Tacte
Degut a que la Ciència ens aparta i prescindeix del nostre sentit comú, molta gent te por a la Ciència. No tant per els canvis que la Ciència aplicada - Tecnologies - com per els canvis que determina en el coneixement:
Molta gent no pot digerir-los. Es que en si mateixa, la Ciència es Revolucionaria: No permet aquella estabilitat - emocional, cívica, religiosa i sobretot econòmica - a que estem acostumats o que ens havien acostumat durant alguns milers d’anys.
Deia no se qui - sembla que un xinès - que per molta gent:
Els hi es mes fàcil canviar de pell, que de manera de pensar.
Si observem el comportament de la gent, veurem que es troba mes còmoda escoltant “La cancion del Pirata” que contemplant les equacions bioquímiques de Pauli.
Donem un repàs mes fi als conceptes anteriors, pro abans cal aclarir una cosa:
a) El medi ambient permet i dona pas a la informació.
b) L’informacio dona pas al coneixement.
c) El coneixement dona pas al saber
d) Informació, coneixement i saber, son coses diferents i no tenen perque ser simultanis. Pro si que tenen d’estar presents de forma successiva:
Informació -> coneixement -> saber
q) El saber, per ell mateix i tot sol, no hem farem gran cosa, si no hi afegim el fer. Per el que la trilogia anterior es converteix en:
informació -> coneixement -> saber -> fer
Nota: Formes d’informació simultània, equivalen a
soroll. Dificulten i en moltes ocasions converteixen en inintel·ligibles cap de
les informacions present. En el camp de les comunicacions es coneix aquest cas
com a soroll.
Nota: Tècnicament s’admet que en el cas de soroll, la informació que cal entendre cal que estigui uns 60 dB per sobre l’intensitat del soroll.
En aquests últims cinquanta anys, no només ha canviat la Física: Amb el seu canvi, tot el saber humà , acumulat durant milenis, s’en va en orris.
Els antics conceptes Aristotèlics, Platònics i Euclidians, base incommovible dels fonaments de la Filosofia i la Teologia, s’han hagut d’abandonar. I amb aquest abandó, en sofreixen coses que com a ètica, la estètica i la lògica, han donat - donen - un sentit moral - humà - a la vida.
Existeix una gran resistència - social - al canvi, pro les coses son com son: El canvi esta aquí.
L’Astronomia s’ha convertit en Astrofisica i últimament en Cosmologia. Veurem a continuació, els actors, motius i factors que ha determinat aquest canvi i l’importancia del mateix.